Broodpenning

broodpenning Hervormde Diakonie uit 1861
broodpenning Hervormde Diakonie uit 1861

 

Van Andries de Jong, de directeur van de Stichting Urgente Noden, kreeg ik een broodpenning van de Hervormde Diaconie uit 1861. ‘Vergenoegd en dankbaar’ staat erop. Als je arm was en trouw naar de kerk ging kreeg je zo’n broodpenning en kon je bij de bakkerij van de armenzorg van de Nieuwe Kerk op het Blaeu Erf een brood halen. De bakkerij heeft er gestaan van 1671 tot 1947. De voorloper van de Voedselbank. Die deelt nu voedselpakketten uit aan mensen die niet rond kunnen komen van hun uitkering. Het aantal nieuwe armen neemt toe. Maar de allerarmsten mogen er niet in meedelen. Mensen zonder verblijfsvergunning, die helemaal onderaan de ladder van onze maatschappij leven, worden niet (meer) toegelaten tot deze bedeling.

 

Gelukkig is er in Amsterdam Zuidoost nog een alternatieve voedselbank. Die van Regina MacNack. Kookte ze jaren geleden al tweehonderd maaltijden op haar eigen vier pits gastoestel, die ze uitdeelde aan daklozen in de Bijlmer, nu deelt ze voedselpakketten uit bij het Geldershoofd, waar ook de mensen zonder papieren terecht kunnen met een briefje van Stap Verder, het pastoraal diaconaal centrum in de Bijlmer, waar ik sinds kort werkzaam ben als coördinator van het spreekuur.

Regina vraagt voor de vervoerskosten die ze maakt voor het ophalen van voedsel in de regio Amsterdam twee euro per pakket. Voor wie van onze bezoekers zelfs dat niet kan betalen, wordt het bedrag door Stap Verder vergoed. Zo zijn we weer terug bij de broodpenning van vroeger tijden.

 

Op de in Nederland geslagen twee euro munt staat: God zij met ons. Heeft God andere handen dan de onze?