Rètteketèt naar Brood-Bad-Bed!?

In korte tijd is de afkorting BBB ingeburgerd als de benaming voor een opvangvoorziening voor ongedocumenteerde vreemdelingen. Niet alleen voor asielzoekers, maar voor iedere dakloze vreemdeling van buiten de Europese Unie die zich in Nederland ophoudt.

Amsterdam opent half december 2014 zo’n opvangplek. Uit humanitair oogpunt mogen dakloze vreemdelingen niet op straat slapen. De BBB in de Schuitenhuisstraat in Osdorp (capaciteit: 75 bedden) opent zijn deuren. Maar niet voor iedereen is de BBB een oplossing. De BBB is geen adequate voorziening. Waarom niet?

 

De afstand is een probleem. Als je vanaf het Wereldhuis (Nieuwe Herengracht) naar Osdorp moet lopen, doe je er twee uur over. Voor iemand met een kunstbeen of door diabetes aangetaste voeten een te lange afstand.

Voor wie ’s nachts wakker schrikt uit een nachtmerrie (mensen die een geweldservaring uit hun eigen land herbeleven en niet meer in slaap kunnen komen, is het ontbreken van een veilige plek overdag (de BBB beperkt zich tot opvang van 5 uur ’s middags tot 9 uur ’s morgens) een voorwaarde.

De gemeente Amsterdam noemt de BBB de humanitaire ondergrens. Meer hoeft niet te worden geboden aan wie niet wil meewerken aan een oplossing. Dat is in de ogen van burgemeester Van der Laan vooralde bereidheid aan medewerking aan terugkeer naar land van herkomst.


(Wie hierover meer wil lezen, kan vanaf morgen de rest lezen in MUG Magazine)

Reactie schrijven

Commentaren: 0