Alle filialen open

 

Op de website van de Vluchtkerk is al een tijdje geleden het aftellen begonnen. Het is als het ware vijf voor twaalf. Want volgens afspraak moet de Vluchtkerk op 31 maart sluiten en weer schoon teruggegeven worden aan de eigenaar die er een ballentent voor kinderen van wil maken.

Afgelopen vrijdag, 22 maart, werd in de Keizersgrachtkerk door vertegenwoordigers van vluchtelingenorganisaties (VVN, INLIA, een asieladvocaat) en de kerken (taakgroep vluchtelingen, Kerk in Actie, Protestantse Diaconie) met elkaar van gedachten gewisseld over de stand van zaken.

 

Maartje Terpstra, asieladvocaat, maakte duidelijk dat het huidige beleid (een ‘lopende band procedure’, waarbij in acht dagen na eerste contact met een asielzoeker de beslissing valt of iemand wel of niet kan blijven) te weinig tijd geeft om een asielaanvraag zorgvuldig te kunnen beoordelen. Ook de rechter staat onder te grote druk, omdat die bij een beroep na een negatieve beslissing te snel een uitspraak moet doen.

 

John van Tilborg, directeur van de vluchtelingenorganisatie INLIA, bracht in herinnering een verwijt van de toenmalige staatssecretaris van Justitie, mr. Job Cohen, dat hulpverleners ‘de signaalwerking van het beleid frustreren’. Toen al. Maar gemeenten verwijten de rijksoverheid dat die het probleem over de heg van de gemeenten kiepert. In het eerste halfjaar van 2012 werden 5.000 asielzoekers op straat gezet, ook zij die in een reguliere procedure zaten. Als je in dat geval recht hebt op verblijf, maar geen recht op noodopvang, dan is dat volgens Van Tilborg in feite ‘on-Nederlands’: dat hoor je niet te doen.

 

Geesje Werkman, van kerk in Actie, bestreed de opvatting dat ruimte bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers een aanzuigende werking zou hebben. ‘Die mening is niet gebaseerd op enig onderzoek.’ Ze hield een pleidooi voor een proces om eerst het vertrouwen te herwinnen dat asielzoekers in de overheid zouden moeten hebben. ‘Mensen horen niet op straat gezet te worden.’

 

Tegelijk werd duidelijk dat er geen directe oplossing is als de Vluchtkerk op 31 maart haar deuren sluit. Het is dan nota bene Pasen. Bijkomend voordeel is dat op dat moment praktisch alle kerken open zijn. Op de website van Protestants Amsterdam staat de adressen en aanvangstijden van de paasvieringen. Je hoeft maar naar binnen te gaan op de Paasmorgen en zeggen: ‘Hier zijn we dan’, of ‘de Heer is waarlijk verrezen, moge jullie gastvrijheid daarvan het levende bewijs zijn.’ Of zoiets.

En wat gebeurt er dán?