De kerk slaapt buiten
Onder het verrassende motto ‘de kerk slaapt buiten’ wist activist en huisarts voor 'illegalen' Co van Melle via een overrompelende actie een kampement voor uitgeprocedeerde en dakloze asielzoekers op te zetten in de binnentuin van de Amstelhoven, de diaconale panden aan de Nieuwe Herengracht. Met een oranje dekzeil dat groot genoeg was om de in de tuin geplaatste zeven ‘werken van barmhartigheid’ binnen de kring van de overkapping te trekken, koos hij voor een gevatte symbolische actie om een paar dakloze ex-asielzoekers een beschutte plek voor de nacht te geven. ‘Dokter Co’ gaf zelf als motief voor de actie aan dat hij hierdoor een pleidooi houdt voor een plek voor ongedocumenteerden tijdens de winteropvang. Even dacht ik dat hij zich vergiste in het veronderstelde gebrek aan bereidheid van de gemeente Amsterdam om tijdens de winterkou iedere dakloze op te vangen. In de afgelopen winterperiode was de GGD immers bereid om aan iedere dakloze een bed in een van de opvangplekken te verschaffen, los van de vraag of hij een verblijfsstatus had. Maar hij heeft een punt door te stellen dat dit alleen van toepassing was op het moment dat het vroor. En dat, zodra de temperatuur boven nul was, die opvang weer werd gestopt. Inderdaad, ook als de kou uit de lucht is, is het leven op straat ook niet te harden als de temperatuur weer boven het vriespunt is.
De Protestantse Diaconie greep even verrassend in. Niet met een ontruiming op grond van huisvredebreuk, maar door het laten plaatsen van een professionele legertent met veldbedden voor het aantal ondedocumenteerden dat inmiddels was uitgegroeid tot een tiental. Mensen help je niet door een geïmproviseerd kampement, maar met een adequate voorziening. So far, so good.
Maar hoe nu verder? De vraag is natuurlijk waar de grenzen liggen. Je kunt natuurlijk moeilijk alle dakloze ongedocumenteerden in de tuin van de diaconie (blijven) opvangen. Het moet blijven bij een symbolische actie. Want niet de kerk dient hoedster van de kwetsbaren te zijn, maar de overheid.
En in de winterperiode zal een bivak in de open lucht geen soelaas bieden, tenzij voor diehards.
Wat de diaconie doet is, principieel, ‘helpen wie geen helper hebben’. Maar dat doet zij vooral door te signaleren en aan te klagen als de overheid steken laat vallen.
Daarom vind ik dat het motto ‘de kerk slaapt buiten’ een beperkte houdbaarheidsdatum heeft.
Zodra het kouder wordt, het moment waarop je geen hond op straat zet, zal de kerk in haar signaleringsfunctie kerken moeten openstellen onder het motto ‘de kerk slaapt niet’.
Ik heb daar eerder een keer een notitie over geschreven, over een ‘Allenachtkerk’, een kerk die ’s nachts open is, voor meditatie, aandacht en een plek voor wie op adem wil komen.
Als zo’n kerk ’s nachts zo vol wordt dat het de toestroom niet meer aankan, dan zou dat een krachtig signaal kunnen zijn naar de overheid om, in navolging van de barmhartigheid van de kerk, barmhartig te zijn voor de kwetsbaren in de samenleving. ‘Barmhartig’ is een van de woorden die in het stadswapen van Amsterdam voorkomen.
Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat alleen Amsterdam de kar zou moeten trekken.
Er zijn genoeg andere grote steden en kleine plaatsen die dit initiatief zouden kunnen overnemen.
Cor Ofman
Tent met ex-asielzoekers blijft tot 1 oktober
Woensdagmiddag 12 september heeft een beraad tussen actievoerders van 'de kerk slaapt buiten', de Protestantse Diaconie, de gemeente Amsterdam en een aantal hulpverleningsorganisaties opgeleverd dat er door de IND een zorgvuldigheidstoets wordt gedaan inzake de dossiers van de zestien ex-asielzoekers die in de loop van de week onderdak hebben gezocht in de actietent in de tuin van de Corvershof. De uitkomst van de toets wordt begin volgende week verwacht. Uitgeprocedeerde asielzoekers die nog een kans wordt toegedicht komen wellicht opnieuw in procedure. De kanslozen wordt aangeboden te praten over de mogelijkheden van terugkeer. De tent zal tot 1 oktober in de tuin van de diaconie blijven staan. Tot zo lang kunnen de bewoners gebruik maken van douche-faciliteiten van inloopplekken van de Regenboog, zoals De Kloof en Blaka Watra. Op de openingstijden van het Wereldhuis kan worden meegegeten. De resultaten van het overleg zullen aan de bewoners worden meegedeeld.
In het overleg kwam naar voren dat de meeste bewoners van de tent relatief kort in Nederland zijn en dat er bij een aantal van hen 'gerede twijfel' bestaat over het land van herkomst. Een aantal asielzoekers dat zegt uit Somalië te komen, spreekt nauwelijks de taal van het land.
Aanleiding voor de actie was overigens de zorg van dokter Co van Melle over een aantal dakloze ex-asielzoekers en wilde hij met zijn actie 'de kerk slaapt buiten' nu al een beraad over een ruimhartige winteropvang.
Cor Ofman
Ex-asielzoekers zijn verhuisd naar Notweg in Osdorp
Op 25 september is het tentenkamp opgebroken en heeft een 25-tal asielzoekers een tentenkamp gevormd aan de Notweg in Osdorp.
Zie de bijdrage in Cor's Corner.